08 prosince 2016

Hrnek s čajem

Rozpis světlý korpus:
  • 6 vajec
  • 180 g cukru krupice
  • 240 g polohrubé mouky
  • 3 lžíce vlažné vody
  • 3 lžíce oleje

Kakaový korpus:
  • 3 vejce
  • 90 g cukru krupice
  • 100 g polohrubé mouky
  • 20 g kakaa
  • 2 lžíce vlažné vody
  • 1 lžíce oleje
Krém:
  • 3/4 l mléka
  • 3 vanilkové pudinkové prášky
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 500 g másla
  • 150-200 g cukru moučky
  • rum
Krém pod potahovou hmotu:
  • 100 g másla
  • 2 lžíce svařeného salka
  • Smartflex Velvet - potahovací hmota
  • čokoláda
Postup:
Na korpus ušleháme bílky dotuha, přidáme cukr a šleháme než se rozpustí. Potom postupně zašleháme žloutky, vodu, olej a nakonec ručně vmícháme mouku. Těsto nalijeme na hluboký plech (30x37) s pečícím papírem, vložíme do trouby vyhřáté na 170°C a upečeme do zlatava.
Kakaový korpus uděláme stejně, ale pouze z poloviční dávky a část mouky nahradíme kakaem.
Na krém si uvaříme hustý pudink a necháme vychladnout. Máslo ušleháme s cukrem, zašleháme vychladlý pudink a dochutíme rumem.
Z každého korpusu vykrájíme (třeba podle pokličky - 16 cm) 2 celé kruhy a dva půlkruhy. Korpusy barevně skládáme a promazáváme krémem. Dole i nahoře musí být celé kolečko. Po promazání vložíme do chladničky ztuhnout.
Ze zbytku krému, rozdrobených odkrojků piškotu a trošky rumu si uděláme tzv. punčovinu. Punčovina musí být hustá, zarovnáme s ní nerovnosti a já jsem z ní dotvarovala vrch hrnku. Opět necháme zatuhnout a potřeme máslem ušlehaným se salkem. Po opětovném zatuhnutí potáhneme potahovkou, dozdobíme a připevníme ucho hrnku, které jsme si udělali z potahovky alespoň den předem.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Okurky

Rozpis na jednu zavařovací láhev 0,7 l: 4 pepře 4 nová koření 1 bobkový list 5 cukerinů 1 lžička soli 1/2 lžičky hořčičného semínka 1/16 l o...