20 listopadu 2016

Koláč s červenou řepou

Rozpis těsto:
  • 250 g hladké mouky

  • 125 g studeného másla
  • špetka soli
  • 50 ml studené vody
Náplň:
  • 200 g zakysané smetany
  • 2 žloutky
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 350 g vařené oloupané červené řepy
  • 100 g balkánského sýra
  • citronový tymián
Postup:
Odvážíme do mísy robotu hladkou mouku, studené máslo a špetku soli. Míchacím nástavcem zapracujeme máslo do mouky, aby vznikla hrubá drobenka. Potom postupně přiléváme studenou vodu, až se vše spojí v hroudu těsta. Mírně ho propracujeme na vále, zabalíme do fólie a necháme několik hodin vychladit.
Z vychlazeného těsta rozválíme kruh o průměru cca 35 cm a přendáme na plech s pečícím papírem. V misce smícháme zakysanku se žloutky, solí a kmínem. Tuto směs rozetřeme na střed těsta asi 5 cm od kraje. Poklademe nahrubo nastrouhanou řepou a posypeme lístky tymiánu. Okraje těsta přehneme s ozdobnými záhyby přes náplň. Posypeme sýrem a vložíme do trouby vyhřáté na 170°C, pečeme 25-30 minut.
Podáváme teplý nebo i studený.
Inspirace: časopis ČD pro vás.





Žádné komentáře:

Okomentovat

Přání