Rozpis:
- 150 g másla
- 150 g sádla
- 3 vejce
- 1 kostka droždí
- 8 lžic mléka
- 3/4 lžičky soli
- citronová kůra
- 500 g polohrubé mouky
- tvarohová a povidlová náplň
- vejce na namáčení koláčků
- moučkový cukr nebo posypka
- mouka na vál
Do změklého másla a sádla vmícháme vejce. Do mísy přesijeme mouku, uděláme důlek, rozdrobíme droždí a zalijeme vlažným mlékem. Po vzejití kvásku přidáme máslo se sádlem a vejci. Osolíme a přistrouháme citronovou kůru. Vypracujeme těsto a necháme půl hodiny odpočinout.
Z těsta vykrajujeme lžičkou kousky na pomoučněný vál, roztáhneme, naplníme a vytvarujeme koláček. Namáčíme v rozšlehaném vejci a moučkovém cukru. Použila jsem na namáčení koláčků zbytek drobenky s mletými ořechy a cukrem.
Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C cca 10 minut.
Inspirace: Alenka Perníkářka.
Žádné komentáře:
Okomentovat