29 srpna 2016

Kynuté borůvkové knedlíky

Rozpis:

  • 500 g polohrubé mouky

  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 žloutek
  • 1/2 kostky droždí
  • 300 - 350 ml vlažného mléka
  • čerstvé nebo mražené borůvky
  • cukr do knedlíků
  • zakysaná smetana
  • moučkový cukr na posypání
Postup:

Do mísy smícháme mouku se solí. Uděláme v ní důlek, do kterého rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem, zalijeme troškou vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Potom přidáme žloutek a přilijeme zbytek mléka. Zaděláme těsto a necháme zkynout.
Z těsta uděláme váleček, ten krájíme na kousky, ze kterých vytvoříme placičky. Na každou dáme lžičku cukru a lžíci borůvek. Zabalíme knedlíky a necháme chvíli nakynout.
Mřížky parního hrnce potřeme mírně olejem, aby se knedlíky nelepily. Vložíme knedlíky do košíků, přiklopíme poklicí a paříme asi 15 minut. Můžeme je také místo v parním hrnci vařit ve vodě. Hotové knedlíky ihned propícháme vidličkou, aby unikla pára a nesrazily se.
Podáváme třeba se zakysanou smetanou a posypeme cukrem.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Přání