Piškot:
- 6 vajec
- 6 lžic oleje
- 3 lžíce zakysané smetany (rovné)
- 6 lžic špenátového protlaku
- 6 lžic polohrubé mouky
- 3 lžičky prášku do pečiva
- sůl
Náplň:
- 250 g smetanového taveného sýra
- 100 g sýra fety nebo balkánského
- 3 lžíce zakysané smetany
- 1 konzerva žampionů (400 g)
- bílý pepř nebo vegetu, sůl
- 2 lžíce pokrájené pažitky (kopru)
- 5 g želatiny
- kečup a majonéza na dozdobení
Postup:
Žloutky vyšleháme s olejem, přidáme špenát a prošleháme. Potom přidáme zakysanku a znovu prošleháme. Prosijeme mouku s práškem do pečiva, vmícháme do těsta a na konec tuhý sníh z bílků vyšlehaný se solí. Těsto vlijeme na plech s pečícím papírem (30x40cm). Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 20 minut. Piškot musí zůstat zelený.
Rozdrobený balkánský sýr ušleháme s taveným sýrem, zakysankou a vešleháme drobně pokrájené žampiony, pepř, sůl a pažitku. Želatinu dáme nabobtnat ve dvou lžících vody a po rozpuštění mírně zahřejeme - nesmí se vařit. Nahřátou želatinu pomalu vléváme do náplně a rychle vešleháme, aby se želatina rovnoměrně rozmíchala.
Piškot příčně rozdělíme na 3 stejné díly. První díl namažeme polovinou náplně, přiklopíme druhým dílem, znovu potřeme náplní a přiklopíme zbývajícím dílem piškotu. Vložíme do ledničky zatuhnout (nejlépe do druhého dne), aby se chutě proležely.
Druhý den zarovnáme případné nerovnosti, nakrájíme a dozdobíme kečupem a majonézou.
Inspirace: Chutě a vůně mojí kuchyně...
Žádné komentáře:
Okomentovat