13 února 2016

Špenátovo-žampionové kostky

Piškot:
  • 6 vajec
  • 6 lžic oleje
  • 3 lžíce zakysané smetany (rovné)
  • 6 lžic špenátového protlaku
  • 6 lžic polohrubé mouky
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • sůl
Náplň:
  • 250 g smetanového taveného sýra
  • 100 g sýra fety nebo balkánského
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 1 konzerva žampionů (400 g)
  • bílý pepř nebo vegetu, sůl
  • 2 lžíce pokrájené pažitky (kopru)
  • 5 g želatiny
  • kečup a majonéza na dozdobení
Postup:
Žloutky vyšleháme s olejem, přidáme špenát a prošleháme. Potom přidáme zakysanku a znovu prošleháme. Prosijeme mouku s práškem do pečiva, vmícháme do těsta a na konec tuhý sníh z bílků vyšlehaný se solí. Těsto vlijeme na plech s pečícím papírem (30x40cm). Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 20 minut. Piškot musí zůstat zelený.
Rozdrobený balkánský sýr ušleháme s taveným sýrem, zakysankou a vešleháme drobně pokrájené žampiony, pepř, sůl a pažitku. Želatinu dáme nabobtnat ve dvou lžících vody a po rozpuštění mírně zahřejeme - nesmí se vařit. Nahřátou želatinu pomalu vléváme do náplně a rychle vešleháme, aby se želatina rovnoměrně rozmíchala.
Piškot příčně rozdělíme na 3 stejné díly. První díl namažeme polovinou náplně, přiklopíme druhým dílem, znovu potřeme náplní a přiklopíme zbývajícím dílem piškotu. Vložíme do ledničky zatuhnout (nejlépe do druhého dne), aby se chutě proležely.
Druhý den zarovnáme případné nerovnosti, nakrájíme a dozdobíme kečupem a majonézou.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Okurky

Rozpis na jednu zavařovací láhev 0,7 l: 4 pepře 4 nová koření 1 bobkový list 5 cukerinů 1 lžička soli 1/2 lžičky hořčičného semínka 1/16 l o...