23 ledna 2016

Ořechové srdce

Rozpis piškot:
  • 5 vajec
  • 250 g cukru
  • 120 g mletých ořechů
  • 250 g hrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 5 lžic vody
  • špetka soli
Krém:
  • 500 ml mléka
  • 2 vanilkové pudinkové prášky
  • 150 - 200 g cukru moučky
  • 500 g másla
  • kakao, rum
  • čokoládová poleva
  • mleté ořechy na obsypání dortu
  • čokoládová srdíčka
Postup:
Šleháme žloutky s cukrem a postupně přišleháme vodu. Do ušlehané vaječné hmoty zašleháme ořechy a mouku s přáškem do pečiva. Sníh z bílků ušlehaný se špetkou soli zlehka vmícháme do těsta. Těsto urovnáme do formy srdce, kterou jsme vymazali a vysypali jemnou strouhankou nebo vystříkali olejem ve spreji.
Vložíme do trouby vyhřáté na 170°C a pečeme cca 40 minut. Po vyjmutí z trouby necháme chvilku stát ve formě a potom přendáme na mřížku vychladnout. Dort je nejlépe upéct den předem.
Z mléka, poloviny cukru a pudinkových prášků uvaříme hustý pudink. Druhou polovinu cukru vyšleháme se změklým máslem a po částech zašleháme vychladlý pudink s trochou rumu (podle chuti). Dobře našleháme, polovinu odložíme a do druhé poloviny přesijeme kakaový prášek a zašleháme.
Korpus 2x prokrojíme, promažeme střídavě světlým a tmavým krémem a necháme v chladu zatuhnout. Potom potřeme boky dortu a obsypeme mletými ořechy. Krém dáme do sáčku s ozdobnou trubičkou a uděláme okraje. Polijeme čokoládovou polevou a dozdobíme.
Čokoládovou polevu uděláme z čokolády na vaření a malinkého kousku tuku rozehřátím v nádobce ponořené do teplé vody. Na dort lijeme čokoládovou polevu vlažnou.





Žádné komentáře:

Okomentovat

Přání