21 srpna 2015

Zelnačka

Rozpis:
  • 400 - 450 g kysaného zelí (1 sáček)
  • 500 g brambor
  • 150 g slaniny nebo uzeného masa
  • 1 větší cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 100 - 150 g zakysané smetany
  • 1 lžíce sladké papriky
  • sůl, pepř
  • 2 bobkové listy
  • 1 - 2 kuličky nového koření
Postup:
Kysané zelí scedíme a pokrájíme. Na sádle orestujeme pokrájenou cibuli a slaninu, přidáme papriku a krátce osmahneme. Vložíme zelí, zalijeme cca litrem vody a dáme koření. Zamícháme a vaříme do změknutí zelí (20 - 25 min.). Oloupané pokrájené brambory uvaříme a vodu z nich scedíme do zelí, pokud je potřeba přidáme ještě vodu. Mouku rozmícháme v trošce vody, vlijeme do polévky, zamícháme a povaříme. Z polévky vyjmeme bobkový list a nové koření. Přidáme brambory a zakysanku, zamícháme a pokud je potřeba, ještě dosolíme. Polévka je ještě lepší druhý den - proleželá.
Z tohoto množství je cca 6 - 8 porcí.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Přání