Rozpis:
- 500 g hladké mouky
- 250 ml vlažné vody
- 30 g droždí
- 1/2 lžičky cukru
- 150 g drobně pokrájené slaniny
- 100 g strouhaného sýra
- 50 g mandlových lupínků
- 2 lžíce sekané petržele
- 1 vejce
- vrchovatá lžička soli
- sezamová nebo jiná semínka
Na obložení:
- 200 g pomazánkového másla
- šunka nebo šunkový salám
- hlávkový nebo ledový salát
- červená paprika , okurka
Postup:
Do mísy prosijeme mouku, uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, posypeme cukrem, zalijeme troškou vlažné vody a necháme vzejít kvásek. Přidáme ostatní ingredience a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Vykynuté těsto prohněteme na vále, nakrájíme na kousky cca 30g. Z nich vytvarujeme dalamánky - kuličky. Vložíme na plech s pečícím papírem nebo fólií, necháme je opět chvíli nakynout, potřeme vodou a posypeme sezamem nebo jinými semínky. Pečeme v troubě vyhřáté na 190°C cca 20 minut. Vychladlé dalamánky prořízneme, potřeme pomazánkovým máslem, naplníme salátem, šunkou, okurkou a paprikou.
Žádné komentáře:
Okomentovat