Rozpis těsto:
- 500 g hladké mouky
- 3/4 lžičky perníkového koření
- 2 lžičky jedlé sody
- 3 lžíce moučkového cukru
- 250 g másla
- 2 vejce
- 3 lžíce mléka
- 20 g čerstvého droždí
- tuk na vymazání plechu
Náplň:
- 250 g rybízové marmelády
- 200 g mletých ořechů
- 150 g moučkového cukru
- 100 ml rumu
- čokoládová poleva
- sekané ořechy na posypání
Postup:
Na vál prosejeme mouku, přidáme perníkové koření,sodu, cukr, máslo, vajíčka, mléko a rozdrobené droždí. Vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na tři stejné díly.
Každý díl rozválíme na placku 35 x 25 cm. První placku položíme na plech vymazaný tukem, potřeme polovinou džemu, posypeme polovinou ořechů smíchanou s moučkovým cukrem a pokropíme cca 50 ml rumu. Zakryjeme druhou plackou a celý postup zopakujeme. Navrch položíme třetí placku a necháme na teplém místě cca hodinu kynout. Potom koláč propícháme špejlí (přes všechny vrstvy), vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme 30 - 40 minut.
Po upečení necháme vychladnout, polijeme čokoládovou polevou a posypeme ořechy. Po zatuhnutí polevy koláč nakrájíme.
Inspirace: Tina - upraveno.
Žádné komentáře:
Okomentovat