01 března 2015

Bratislavský koláč

Rozpis těsto:
  • 500 g hladké mouky
  • 3/4 lžičky perníkového koření
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 250 g másla
  • 2 vejce
  • 3 lžíce mléka
  • 20 g čerstvého droždí
  • tuk na vymazání plechu
Náplň:
  • 250 g rybízové marmelády
  • 200 g mletých ořechů
  • 150 g moučkového cukru
  • 100 ml rumu
  • čokoládová poleva
  • sekané ořechy na posypání
Postup:
Na vál prosejeme mouku, přidáme perníkové koření,sodu, cukr, máslo, vajíčka, mléko a rozdrobené droždí. Vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na tři stejné díly.
Každý díl rozválíme na placku 35 x 25 cm. První placku položíme na plech vymazaný tukem, potřeme polovinou džemu, posypeme polovinou ořechů smíchanou s moučkovým cukrem a pokropíme cca 50 ml rumu. Zakryjeme druhou plackou a celý postup zopakujeme. Navrch položíme třetí placku a necháme na teplém místě cca hodinu kynout. Potom koláč propícháme špejlí (přes všechny vrstvy), vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme 30 - 40 minut.
Po upečení necháme vychladnout, polijeme čokoládovou polevou a posypeme ořechy. Po zatuhnutí polevy koláč nakrájíme.
Inspirace: Tina - upraveno.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Okurky

Rozpis na jednu zavařovací láhev 0,7 l: 4 pepře 4 nová koření 1 bobkový list 5 cukerinů 1 lžička soli 1/2 lžičky hořčičného semínka 1/16 l o...