Rozpis tmavé těsto:
- 3 vejce
- špetka soli
- 60 g cukru krupice
- 1/2 vanilkového cukru
- 1 lžíce horké vody
- 60 g hladké mouky
- 2 lžíce kakaa
- 50 g strouhaných ořechů
- 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva
Ušleháme celá vejce se špetkou soli, cukry a lžící horké vody do husté pěny. Smícháme mouku, ořechy , prášek do pečiva a kakao. Postupně vmícháme do našlehané pěny, těsto rozetřeme do menší formy vyložené pečícím papírem postříkaným olejem ve spreji (já jsem zapomněla a piškot se mírně přilepil ). Pečeme v troubě vyhřáté na 160°C 15 - 20 minut. Upečený piškot přendáme na mřížku vychladnout. Vychladlý můžeme postříkat rumem a formičkou vykrájíme srdíčka.
- 6 bílků
- špetka soli
- 180 g cukru krupice
- 1/2 vanilkového cukru
- 120 g polohrubé mouky
- 60 g strouhaných ořechů
- 60 g rozpuštěného másla
Poleva:
- 150 g čokolády na vaření
- 30 - 50 g ztuženého tuku
Postup:
Formu na biskupský chlebíček vymažeme máslem a vysypeme přesátou strouhankou nebo mletými ořechy.
Z cukrů, bílků a špetky soli ušleháme hustý sníh. Po částech do něj vmícháme mouku s ořechy a nakonec zchladlé rozpuštěné máslo. Na dno formy rozetřeme malou vrstvu bílkového těsta, do středu narovnáme těsně vedle sebe srdíčka špičkou nahoru. Zakryjeme zbytkem těsta, vložíme do trouby vyhřáté na 170°C a pečeme cca 20 minut. Upečený chlebíček necháme chvilku ve formě a potom ho vyklopíme na mřížku vychladnout.
Na polevu si rozpustíme nad párou čokoládu s malým kouskem ztuženého tuku. Chlebíček čokoládou polijeme a posypeme čokoládovou rýží nebo sekanými oříšky. Můžeme ještě dozdobit šlehačkou.
Inspirace: Sladkosti.net - mírně upraveno.
Žádné komentáře:
Okomentovat