Rozpis:
- 180 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 5 vajec
- 200 g másla (hery)
- 100 g mletého máku
- 300 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžička citronové kůry
- špetka soli
- 200 ml mléka
- máslo na vymazání formy
- jemná strouhanka na vysypání formy
Postup:
Utřeme máslo s cukry a žloutky do pěny. Přidáme přesátou mouku s práškem do pečiva, přilijeme mléko a vymícháme hladké těsto. Z bílků a špetky soli ušleháme hustý sníh a opatrně ho vmícháme do těsta. Potom těsto rozdělíme na dva díly a do jednoho zlehka vmícháme mletý mák. Do pečlivě vymazané a vysypané formy dáme trochu světlého těsta, na něj těsto s mákem a nakonec opět světlé těsto. Urovnáme povrch, bábovku vložíme do trouby vyhřáté na 170 - 180°C a pečeme cca 50 minut. Po upečení necháme bábovku chvíli ve formě a potom ji vyklopíme na mřížku vychladnout. Před podáváním můžeme posypat moučkovým cukrem, případně dozdobit šlehačkou.
Žádné komentáře:
Okomentovat