Rozpis:
- 1 vepřové koleno
- 2 - 3 vepřové nožičky
- cca 800 ml vody
- 2 bobkové listy, kuličky nového koření
- celý pepř, sůl
- cca 150 g kořenové zeleniny do vývaru
- 1 menší mrkev a kousek celeru do sulcu
- ocet na dochucení
Postup:
Omyté maso vložíme do hrnce, zalijeme horkou vodou a necháme "přejít varem". Potom vodu z masa slijeme, zalijeme čistou studenou vodou, přidáme zeleninu, koření a osolíme. Vaříme cca 2,5 hodiny. Potom nalijeme lžíci vývaru na talířek a necháme vychladnout - tak zjistíme, zda vývar už rosolovatí. Pokud není tuhý, musíme vařit déle a opět vyzkoušet.
Když vzorek ztuhne, můžeme maso vyjmout, vykostit a pokrájet, vývar zcedit a znovu dát vařit. Přidáme pokrájenou mrkev, celer a pokrájené libové maso z kolena. Povaříme do změknutí zeleniny, ale musí být ještě křupavá. Je možné přidat i další ingredience (hrášek, sterilované žampiony, vařená vejce a pod.). Z vývaru sebereme tuk, dochutíme octem a pokud je potřeba, dosolíme.
Připravíme si formu, vyloženou fólií nebo menší formičky. Sulc vlijeme do forem a necháme do druhého dne zatuhnout.
Potom ještě stáhneme zbytek tuku z povrchu a sulc vyklopíme z formy.
Podáváme s cibulí, octem a můžeme dopepřit.
Inspirace: Menu domů - upraveno.
Žádné komentáře:
Okomentovat