16 listopadu 2014

Podkova s máslovým krémem

Rozpis piškot:
  • 6 žloutků
  • 370 g cukru krupice
  • 6 lžic horké vody
  • ze 6 bílků sníh
  • 300 g polohrubé mouky
  • špetka soli
Krém:
  • 750 ml mléka
  • 3 vanilkové pudinky
  • 200 g cukru moučky
  • 500 g másla
  • kakao, rum nebo rumové aroma
  • čokoládová poleva
  • mleté ořechy
  • ozdoby z marcipánu
  • zavařenina
Postup:
Šleháme žloutky s cukrem, postupně zašleháváme vodu a našleháme do zhoustnutí. Postupně vešleháme mouku a nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků ušlehaných se špetkou soli. Těsto nalijeme do formy, kterou jsme dobře vymazali a vysypali jemnou strouhankou. Pečeme v troubě vyhřáté na 170°C cca 30 minut. Propečení musíme vyzkoušet špejlí. Korpus necháme mírně prochladnout, vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout. Nejlépe je ho upéct den před plněním.
Na krém si svaříme z mléka a pudinkových prášků nesladký pudink, který necháme při pokojové teplotě vychladnout. Máslo necháme změknout, aby mělo cca stejnou teplotu jako pudink a vyšleháme ho s moučkovým cukrem. Postupně zašleháme pudink a dobře našleháme. Čast krému ochutíme kakaem a zbytek rumem.
Korpus 2x prokrojíme. Spodní díl pomažeme zavařeninou a na ni rozetřeme bílý krém. Zakryjeme druhým dílem korpusu, ten potřeme kakaovým krémem a navrch dáme třetí díl. Sestavený dort potřeme mírně krémem na vrchní straně i bocích a vložíme do chladničky ztuhnout. Po ztuhnutí potřeme dort opět vrstvou krému, urovnáme a boky posypeme mletými ořechy. Cukrářským sáčkem s ozdobnou trubičkou uděláme okraje a vrch dortu polijeme čokoládou. Nakonec dozdobíme marcipánem.





Žádné komentáře:

Okomentovat

Briošky s čokoládou

  Rozpis: 500 g hladké mouky 80 g cukru krupice 80 g másla 2 vejce 250 ml vlažného mléka 20 g droždí 3/4 lžičky soli 80 g Čokofloků žloutek ...