- 6 žloutků
- 370 g cukru krupice
- 6 lžic horké vody
- ze 6 bílků sníh
- 300 g polohrubé mouky
- špetka soli
Krém:
- 750 ml mléka
- 3 vanilkové pudinky
- 200 g cukru moučky
- 500 g másla
- kakao, rum nebo rumové aroma
- čokoládová poleva
- mleté ořechy
- ozdoby z marcipánu
- zavařenina
Postup:
Šleháme žloutky s cukrem, postupně zašleháváme vodu a našleháme do zhoustnutí. Postupně vešleháme mouku a nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků ušlehaných se špetkou soli. Těsto nalijeme do formy, kterou jsme dobře vymazali a vysypali jemnou strouhankou. Pečeme v troubě vyhřáté na 170°C cca 30 minut. Propečení musíme vyzkoušet špejlí. Korpus necháme mírně prochladnout, vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout. Nejlépe je ho upéct den před plněním.
Na krém si svaříme z mléka a pudinkových prášků nesladký pudink, který necháme při pokojové teplotě vychladnout. Máslo necháme změknout, aby mělo cca stejnou teplotu jako pudink a vyšleháme ho s moučkovým cukrem. Postupně zašleháme pudink a dobře našleháme. Čast krému ochutíme kakaem a zbytek rumem.
Korpus 2x prokrojíme. Spodní díl pomažeme zavařeninou a na ni rozetřeme bílý krém. Zakryjeme druhým dílem korpusu, ten potřeme kakaovým krémem a navrch dáme třetí díl. Sestavený dort potřeme mírně krémem na vrchní straně i bocích a vložíme do chladničky ztuhnout. Po ztuhnutí potřeme dort opět vrstvou krému, urovnáme a boky posypeme mletými ořechy. Cukrářským sáčkem s ozdobnou trubičkou uděláme okraje a vrch dortu polijeme čokoládou. Nakonec dozdobíme marcipánem.
Žádné komentáře:
Okomentovat