Rozpis:
- 600 g polohrubé mouky
- 30 g droždí
- 50 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 100 g másla
- asi 250 ml mléka
- 1 rovná lžička soli
- 2 žloutky
Tvarohová náplň:
- 500 g měkkého tvarohu v kostce
- 2 vejce
- 100 g cukru
- lžička citronové kůry
- 1 vejce na potření
- švestky (cca 400 g)
- 50 g mandlových plátků
Postup:
Z droždí, lžíce cukru a 3 lžic vlažného mléka uděláme kvásek a necháme ho vzejít. Do mísy nasypeme mouku, zbytek cukru, vanilkový cukr a sůl. Přidáme vlažné rozpuštěné máslo, žloutky a vzešlý kvásek. Po částech přilijeme zbylé mléko, zaděláme těsto, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
Tvaroh rozmícháme s vejci, cukrem a citronovou kůrou. Švestky omyjeme, osušíme, vypeckujeme a nakrájíme na měsíčky.
Těsto rozdělíme na 15 stejných kousků. Z každého uděláme kuličku, přendáme na plech s pečícím papírem a dnem skleničky vytlačíme uprostřed důlek na naplnění.
Koláčky potřeme rozšlehaným vejcem a naplníme švestkami a tvarohem. Na tvaroh nasypeme mandlové plátky a koláče necháme 5 - 10 minut nakynout. Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme cca 20 minut.
Žádné komentáře:
Okomentovat