Rozpis:
- 1 kg menší cukety
- 1 kg paprik (různé barvy)
- 2 kg vyzrálých rajčat
- 500 g cibule
- 100 ml oleje
- 3 lžičky soli
- 1 lžička citronového tymiánu
- 1 lžička rozmarýnu
- 1 lžička bazalky
- 4 - 5 stroužků česneku
- chilli paprika nebo omáčka
Postup:
Zeleninu dobře omyjeme. Papriky zbavíme semeníku a nakrájíme na kousky. Cuketu zbavíme měkké části se semínky a rozkrájíme i se slupkou. Oloupanou cibuli nakrájíme na větší kostičky. Rajčata nařízneme na vrchu do kříže, vložíme na chvilku do horké vody a přendáme do studené, Potom je oloupeme a také nakrájíme.
Do kastrolu nalijeme olej a na něm osmahneme cibuli do sklovita. Vsypeme pokrájenou cuketu a papriky, dusíme 3 - 5 minut, přidáme rajčata a spolu podusíme další cca 3 minuty. Pokud jsou rajčata hodně šťavnatá, můžeme odebrat šťávu do kastrolku a nechat ji zredukovat. Směs osolíme, dodáme drobně nasekané bylinky, chilli (dávám chilli omáčku), lisovaný česnek podle chuti a necháme chvilinku povařit. Směsí naplníme skleničky, uzavřeme víčky a sterilujeme cca 25 minut při 80°C.
Směs používám na pizzu (proto víc vyvářím šťávu), lasagne, pod maso při pečení nebo dušení a pod.
Žádné komentáře:
Okomentovat