30 července 2014

Sterilovaná zelenina s cuketou

Rozpis:
  • 1 kg menší cukety
  • 1 kg paprik (různé barvy)
  • 2 kg vyzrálých rajčat
  • 500 g cibule
  • 100 ml oleje
  • 3 lžičky soli
  • 1 lžička citronového tymiánu
  • 1 lžička rozmarýnu
  • 1 lžička bazalky
  • 4 - 5 stroužků česneku
  • chilli paprika nebo omáčka
Postup:
Zeleninu dobře omyjeme. Papriky zbavíme semeníku a nakrájíme na kousky. Cuketu zbavíme měkké části se semínky a rozkrájíme i se slupkou. Oloupanou cibuli nakrájíme na větší kostičky. Rajčata nařízneme na vrchu do kříže, vložíme na chvilku do horké vody a přendáme do studené, Potom je oloupeme a také nakrájíme.
Do kastrolu nalijeme olej a na něm osmahneme cibuli do sklovita. Vsypeme pokrájenou cuketu a papriky, dusíme 3 - 5 minut, přidáme rajčata a spolu podusíme další cca 3 minuty. Pokud jsou rajčata hodně šťavnatá, můžeme odebrat šťávu do kastrolku a nechat ji zredukovat. Směs osolíme, dodáme drobně nasekané bylinky, chilli (dávám chilli omáčku), lisovaný česnek podle chuti a necháme chvilinku povařit. Směsí naplníme skleničky, uzavřeme víčky a sterilujeme cca 25 minut při 80°C.
Směs používám na pizzu (proto víc vyvářím šťávu), lasagne, pod maso při pečení nebo dušení a pod.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Přání