Rozpis těsto:
- 300 g hladké mouky
- 1 lžička soli
- 150 g studeného másla (hery)
- 1 vejce rozšlehané
- 2 - 3 lžíce mléka
Náplň:
- 1 lžíce oleje
- 2 střední cibule nakrájené na klínky
- 200 g slaniny drobně pokrájené
- 1 lžíce čerstvých tymiánových lístků
- 3 vejce
- 80 ml smetany na vaření
- 60 ml mléka
- 30- 40 g strouhané Goudy
- sůl, pepř
Postup:
Do velké mísy prosijeme mouku se solí a přidáme pokrájené máslo. Těsto zpracujeme prsty tak dlouho, až nám připomíná drobenku. Rychle přidáme a zapracujeme vejce s mlékem. Nehněteme dlouho, aby těsto nebylo tuhé. Zabalíme ho do fólie a necháme v chladničce alespoň 30 minut odpočívat.
Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme cibuli a slaninu a opékáme do zlatova. Necháme vychladnout a přimícháme tymián.
Mezi dvěma pečícími papíry rozválíme těsto na placku, přendáme do mírně vymazané koláčové formy a prsty pečlivě vymačkáme do krajů. Těsto propícháme vidličkou, vyložíme pečícím papírem a zatížíme hrachem nebo fazolemi. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme 15 minut. Potom sundáme pečící papír s hrachem a pečeme dalších cca 12 minut, až je koláč zlatavý. V míse prošleháme vejce, smetanu, mléko, sýr, sůl a pepř. Cibuli se slaninou rovnoměrně rozprostřeme na koláč, zalijeme sýrovou směsí a pečeme cca 25 minut, až je náplň zlatavá a pevná. Před podáváním necháme koláč ještě 10 minut odpočinout.
Z uvedených ingrediencí jsem upekla dva koláče o průměru 20 cm. Rozpis podle Dity je pro velkou koláčovou formu.
Žádné komentáře:
Okomentovat