09 července 2014

Meduňkový sirup

Rozpis:
  • 3 hrsti meduňky
  • 3 lžičky kyseliny citronové
  • 2 litry vody
  • 1/2 kg cukru
Postup:
Omyté a okapané listy meduňky a tenkou nať natrháme na drobné kousky a vložíme do třílitrové sklenice. Posypeme kyselinou citronovou a zalijeme převařenou vlažnou vodou. Zakryjeme víčkem a necháme louhovat 24 hodin. Potom zcedíme přes hustý plastový cedník nebo přes plátno. Ve výluhu rozpustíme cukr. Tento sirup neobsahuje konzervační látky, je třeba ho v krátké době spotřebovat. Pokud sirup chceme uchovat na pozdější spotřebu, nalijeme ho do sklenice, uzavřeme víčkem a sterilizujeme cca 10 minut při teplotě 80°C.
Sirup přidáváme do vody nebo čaje. Meduňka podle bylinkářů má uklidňovat, proto bychom ji neměli pít velké množství.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Přání