09 června 2014

Kynuté knedlíky s jahodami

Rozpis:
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 žloutek
  • 20 g droždí
  • cca 350 ml vlažného mléka
  • čerstvé jahody
  • cukr na oslazení do knedlíků
  • tvrdý tvaroh
  • moučkový cukr na posypání
  • přepuštěné máslo na omaštění
Postup:
Do mísy smícháme mouku se solí. Uděláme v ní důlek, do kterého rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem, zalijeme troškou vlažného mléka a necháme zkynout kvásek. Potom přidáme žloutek a přilijeme mléko. Zaděláme těsto a necháme zkynout.
Z těsta uděláme váleček, ten krájíme na kousky, ze kterých vytvoříme placičky. Na každou dáme lžičku cukru a jahodu. Zabalíme knedlíky a necháme cca 10 minut nakynout.
Mřížky parního hrnce potřeme mírně olejem, aby se knedlíky nelepily. Vložíme knedlíky do košíků parního hrnce, přiklopíme poklicí a paříme 15 - 17 minut. Můžeme je také místo v parním hrnci vařit ve vodě. Hotové knedlíky ihned propícháme vidličkou, aby unikla pára a nesrazily se.
Podáváme sypané tvarohem a moučkovým cukrem. Mastíme máslem nebo dáme zakysanou smetanu.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Přání