02 května 2014

Roláda v zákusku

Rozpis rolády:
  • 6 vajec
  • 6 lžic cukru

  • 6 lžic polohrubé mouky
Ořechové těsto:
  • 5 bílků
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 5 žloutků
  • 150 g cukru krupice
  • 3 lžíce vody
  • 150 g mletých ořechů
  • 60 g polohrubé mouky
  • 20 g kakaa
  • 1/2 prášku do pečiva
Náplň do rolád:
  • 400 g džemu
  • 110 g mletých ořechů
Krém:
  • 200 g másla
  • 1 lžíce rumu
  • 150 g cukru
  • 500 ml mléka
  • 2 vanilkové pudinky
Poleva:
  • 200 g čokolády
  • 80 g ztuženého tuku
  • 2 lžíce oleje
Postup:
Ingredience na rolády rozdělíme na dvě poloviny, z každé uděláme těsto a upečeme dva pláty na pečícím papíru. Ještě horké i s papírem svineme z protilehlých delších stran do dvou spojených rolád. Necháme zchladnout, potom rolády rozvineme, potřeme náplní, znovu svineme již bez papíru a roládky od sebe rozkrojíme. Vzniknou 4 malé roládky, které zatím odložíme stranou.
Z bílků a lžíce cukru ušleháme hustý sníh, do něj zašleháme zbývající cukr, žloutky a vodu. Do vzniklé směsi přimícháme mleté ořechy a prosátou mouku s kakaem a práškem do pečiva. Asi 1/4 těsta nalijeme do pekáče vystříkaného olejem ve spreji. Na těsto narovnáme roládky a zalijeme zbývajícím těstem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C cca 30 minut.
Z mléka, cukru a pudinkových prášků si uvaříme pudink. Změklé máslo ušleháme s rumem a vešleháme do něj vychlazený pudink. Krémem potřeme povrch řezů, necháme zatuhnout a polijeme čokoládovou polevou. Po vychlazení nakrájíme na řezy.
Inspirace: Torty od mamy.





Žádné komentáře:

Okomentovat

Okurky

Rozpis na jednu zavařovací láhev 0,7 l: 4 pepře 4 nová koření 1 bobkový list 5 cukerinů 1 lžička soli 1/2 lžičky hořčičného semínka 1/16 l o...