Rozpis:
- 300 g vzešlého kvásku
- 250 g hladké mouky pšeničné
- 250 g polohrubé mouky pšeničné
- 50 g žitné mouky
- 2 lžičky soli
- 2 lžičky mletého nebo drceného kmínu
- 1 lžička oleje
- 250 - 270 ml vlažné vody
Postup:
Kvásek před zaděláváním "dokrmím" a nechám 2 - 3 hodiny nakynout.
Do mísy nasypeme mouky, vmícháme sůl, přidáme olej, nakynutý - vzešlý kvásek a přilijeme vlažnou vodu. Robotem nebo ručně dobře propracujeme. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme nakynout 1,5 - 2 hodiny. Potom těsto propracujeme vařečkou a vložíme do ošatky důkladně vysypané hladkou moukou. Já mám pouze velkou ošatku, používám misku, do které vložím utěrku a hodně posypu moukou. Těsto posypu trochu i na povrchu a cípy utěrky ho přikryju. Nechám opět kynout 1,5 - 2 hodiny. Po zkynutí překlopíme těsto - chléb na plech s pečícím papírem nebo fólií a vložíme do trouby vyhřáté na 250°C. Pečeme cca 15 minut, teplotu snížíme na 200°C a dopečeme 20 - 25 minut. Při poklepu by měl chléb "dunět". Na dno trouby doporučuji postavit malý kastrůlek s vodou.
Na chléb můžeme použít pšeničnou nebo žitnou mouku celozrnnou nebo tmavou chlebovou. Do těsta je možné také přidat semínka slunečnice, sezamu, lněné a podobně.
Inspirace: Ekucharka.cz - Radka
Žádné komentáře:
Okomentovat