04 května 2014

Kváskový chléb

Rozpis:
  • 300 g vzešlého kvásku
  • 250 g hladké mouky pšeničné
  • 250 g polohrubé mouky pšeničné
  • 50 g žitné mouky
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky mletého nebo drceného kmínu
  • 1 lžička oleje
  • 250 - 270 ml vlažné vody
Postup:
Kvásek před zaděláváním "dokrmím" a nechám 2 - 3 hodiny nakynout.
Do mísy nasypeme mouky, vmícháme sůl, přidáme olej, nakynutý - vzešlý kvásek a přilijeme vlažnou vodu. Robotem nebo ručně dobře propracujeme. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme nakynout 1,5 - 2 hodiny. Potom těsto propracujeme vařečkou a vložíme do ošatky důkladně vysypané hladkou moukou. Já mám pouze velkou ošatku, používám misku, do které vložím utěrku a hodně posypu moukou. Těsto posypu trochu i na povrchu a cípy utěrky ho přikryju. Nechám opět kynout 1,5 - 2 hodiny. Po zkynutí překlopíme těsto - chléb na plech s pečícím papírem nebo fólií a vložíme do trouby vyhřáté na 250°C. Pečeme cca 15 minut, teplotu snížíme na 200°C a dopečeme 20 - 25 minut. Při poklepu by měl chléb "dunět". Na dno trouby doporučuji postavit malý kastrůlek s vodou.
Na chléb můžeme použít pšeničnou nebo žitnou mouku celozrnnou nebo tmavou chlebovou. Do těsta je možné také přidat semínka slunečnice, sezamu, lněné a podobně.





Žádné komentáře:

Okomentovat

Okurky

Rozpis na jednu zavařovací láhev 0,7 l: 4 pepře 4 nová koření 1 bobkový list 5 cukerinů 1 lžička soli 1/2 lžičky hořčičného semínka 1/16 l o...