17 dubna 2014

Špenátový koláč s vejci

Rozpis:
  • 500 g listového těsta
  • 3 - 4 vejce vařená natvrdo
  • sezamová semínka na posypání
Náplň:
  • 400 g mraženého listového špenátu
  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 3 vejce
  • 250 g tvarohu ve vaničce
  • 5 lžic strouhaného sýra parmazánového typu
  • sůl, pepř
Postup:
Na oleji osmahneme drobně pokrájenou cibuli, přidáme rozmrazený špenát, lisovaný česnek a dusíme do odpaření vody. Přidáme rozšlehaná vejce, asi polovinu jednoho vejce si necháme na potření. Vejce necháme srazit a dáme směs vychladnout. Potom vmícháme tvaroh, sýr a dochutíme solí a pepřem.
Na pomoučněném vále rozválíme 2/3 těsta na placku trochu větší než je dortová forma. Vložíme na dno formy, vymazané máslem nebo sádlem. Okraje vytáhneme do výšky a těsto propícháme vidličkou. Polovinu špenátové náplně rozprostřeme do formy na plát těsta. Uvařená vejce oloupeme, překrojíme podélně na půlky a vmáčkneme do náplně (řeznou půlkou nahoru). Zakryjeme druhou polovinou náplně. Ze zbytku těsta vyválíme plát velikosti formy, položíme na špenát a okraje přitiskneme. Povrch potřeme vejcem, propícháme vidličkou a posypeme sezamem. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme cca 40 minut. Podáváme teplý i studený.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Přání