Rozpis:
- 300 g hladké mouky
- 120 g změklého másla
- 2 žloutky
- 100 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- kůra z 1/2 citronu
Karamel:
- 100 g krupicového cukru
- 40 g másla
- hladká mouka na podsypání při vyvalování
- 4 větší sladká jablka
Postup:
Z mouky, cukrů, másla, žloutků a citronové kůry zaděláme na vále tuhé těsto, které necháme v ledničce 20 minut odpočinout. V rendlíku rozpustíme máslo, přidáme cukr, necháme lehce zkaramelizovat a rozložíme ho do koláčové formy.
Poklademe oloupanými a jadřinců zbavenými dílky jablek. Z těsta vyválíme kulatý plát, položíme na jablka a lehce přimáčkneme. Snažíme se i na boku formy vmáčknout těsto. Povrch propícháme špejlí, vložíme do trouby vyhřáté na 175 - 180°C a pečeme cca 30 minut dozlatova. Na formu přiklopíme rovný talíř , formu otočíme a koláč opatrně překlopíme.
Koláč můžeme při servírování ještě pokapat karamelovým topingem.
Žádné komentáře:
Okomentovat