12 října 2013

Obrácený linecký koláč s karamelem

Rozpis:
  • 300 g hladké mouky
  • 120 g změklého másla
  • 2 žloutky
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • kůra z 1/2 citronu
Karamel:
  • 100 g krupicového cukru
  • 40 g másla
  • hladká mouka na podsypání při vyvalování
  • 4 větší sladká jablka
Postup:
Z mouky, cukrů, másla, žloutků a citronové kůry zaděláme na vále tuhé těsto, které necháme v ledničce 20 minut odpočinout. V rendlíku rozpustíme máslo, přidáme cukr, necháme lehce zkaramelizovat a rozložíme ho do koláčové formy.
Poklademe oloupanými a jadřinců zbavenými dílky jablek. Z těsta vyválíme kulatý plát, položíme na jablka a lehce přimáčkneme. Snažíme se i na boku formy vmáčknout těsto. Povrch propícháme špejlí, vložíme do trouby vyhřáté na 175 - 180°C a pečeme cca 30 minut dozlatova. Na formu přiklopíme rovný talíř , formu otočíme a koláč opatrně překlopíme.
Koláč můžeme při servírování ještě pokapat karamelovým topingem.





Žádné komentáře:

Okomentovat

Přání