07 října 2013

Houbová paštika

Rozpis:
  • 500 g čerstvých hub
  • 250 g vepřových jater
  • 1 velká cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 100 g slaniny
  • 2 vejce
  • 1 houska z předchozího dne
  • 125 ml mléka
  • pepř, sůl
  • paštikové koření
Postup:
Na pánvi s olejem orestujeme nakrájenou slaninu a cibuli. Vložíme pokrájené houby, které také orestujeme, osolíme a podlijeme trochou vody. Dusíme cca 20 minut a po vydušení vody necháme vychladnout. Na plátky nakrájíme housku a zvlhčíme mlékem. Zchladlé houby, zvlhlou housku a pokrájená vepřová játra umixujeme nebo 2x semeleme na masovém mlýnku. Část hub můžeme nechat stranou a po rozmixování vmíchat do hmoty, paštika pak bude mít na řezu kresbu.
Přidáme vejce, paštikové koření, opepříme a dosolíme. Já jsem paštikové koření nahradila mletým zázvorem, hřebíčkem, citronovým tymiánem, bazalkou a skořicí. Formu na paštiku dobře vymažeme sádlem, naplníme paštikovou směsí a dáme do pekáčku s cca 3 cm vrstvou vody. Vložíme do trouby vyhřáté na 120°C a pečeme, po krátkém zapečení položíme na formu alobal a pečeme dále. Pekla jsem necelou hodinu, propečení je nutné zkontrolovat špejlí - záleží na velikosti formy a pečení trouby. Hotovou paštiku necháme vychladnout. Potom ji vložíme do lednice a necháme do druhého dne uležet.
Podáváme s pečivem nebo s chlebem.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Přání