06 října 2013

Celozrnný tmavý chléb


Rozpis:
  • 500 g celozrnné pšeničné mouky jemné
  • 500 g mouky pšeničné chlebové tmavé
  • 40g oleje
  • 600 ml teplé vody (ne horké)
  • 1 kostka droždí
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • 2 lžičky soli
  • slunečnicová a sezamová semínka
Postup:
V míse smícháme mouky se solí. Uděláme důlek a rozdrobíme do něj droždí, posypeme lžičkou cukru a zalijeme troškou vody. Necháme vzejít kvásek, přidáme olej, kmín a zbytek vody. Vypracujeme těsto a nakonec vpracujeme semínka. Necháme kynout cca hodinu, těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. Rozdělíme na poloviny, propracujeme na vále, uděláme bochníky a necháme opět asi 20 minut nakynout. Potom potřeme bochníky vodou, vložíme je do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme zhruba 15 minut. Potom snížíme teplotu na 180°C a dopékáme 20 - 25 minut. Pokud je chleba pečený, má při poklepu dunět. Po vytažení z trouby znovu potřeme bochníky vodou. Pro zvýšení vlhkosti při pečení je vhodné do trouby vložit malý kastrůlek s vodou.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Přání