Rozpis:
- 500 g celozrnné pšeničné mouky jemné
- 500 g mouky pšeničné chlebové tmavé
- 40g oleje
- 600 ml teplé vody (ne horké)
- 1 kostka droždí
- 1 lžička cukru
- 2 lžičky mletého kmínu
- 2 lžičky soli
- slunečnicová a sezamová semínka
Postup:
V míse smícháme mouky se solí. Uděláme důlek a rozdrobíme do něj droždí, posypeme lžičkou cukru a zalijeme troškou vody. Necháme vzejít kvásek, přidáme olej, kmín a zbytek vody. Vypracujeme těsto a nakonec vpracujeme semínka. Necháme kynout cca hodinu, těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. Rozdělíme na poloviny, propracujeme na vále, uděláme bochníky a necháme opět asi 20 minut nakynout. Potom potřeme bochníky vodou, vložíme je do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme zhruba 15 minut. Potom snížíme teplotu na 180°C a dopékáme 20 - 25 minut. Pokud je chleba pečený, má při poklepu dunět. Po vytažení z trouby znovu potřeme bochníky vodou. Pro zvýšení vlhkosti při pečení je vhodné do trouby vložit malý kastrůlek s vodou.
Žádné komentáře:
Okomentovat