10 září 2013

Hruško-švestková povidla

Rozpis:
  • 5 kg dobře vyzrálých hrušek a švestek
Postup:
Švestky vypeckujeme a umeleme. Z hrušek vykrájíme jadřince a také je umeleme. Množství hrušek a švestek můžeme dát libovolné, celkově to musí být 5 kg. Já dávám většinou v poměru 1:1. Umleté ovoce smícháme, rozdělíme do dvou hlubokých plechů (pekáčů 33 x 42 cm) a vložíme do trouby. Rozpečeme při teplotě 180°C, potom teplotu snížíme na cca 100°C a dopékáme. Troubu necháme nepatrně pootevřenou, aby mohla unikat pára. Mícháme pouze občas - podle potřeby. Když docílíme požadované hustoty, přendáme povidla do zavařovacích sklenic, uzavřeme víčkem a zavařujeme 20 minut při teplotě 80°C. Cukr není potřeba přidávat, hrušky povidla dostatečně osladí.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Přání