Rozpis:
- 800 g libového vepřového masa
- 2 vejce
- 100 ml smetany 12%
- 2 lžíce sušeného mléka
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl, muškátový oříšek
- citronová kůra, bílý pepř
- máslo
Postup:
Omyté vepřové plecko nebo zcela libový bůček nakrájíme na malé kousky a rozsekáme kutrem nebo ponorným mixérem najemno. Přidáme vejce, smetanu, sušené mléko, mouku, osolíme, opepříme, ovoníme jemně strouhanou citronovou kůrou a muškátovým oříškem. Směs dobře promícháme a vložíme na několik hodin do chladničky ztuhnout. Rukou namočenou ve studené vodě děláme z hmoty placičky, položíme na prkénko a nožem uděláme mřížkování. Placičky podebereme nožem a přendáme na nahřátý plech potřený olejem. Vložíme do trouby vyhřáté na 160°C, pečeme cca 10 minut, potom teplotu snížíme na 100°C a necháme v troubě ještě dotáhnout. K vypečené šťávě přidáme kousek másla, necháme rozpustit, promícháme a vzniklou šťávou polijeme na talíři máslový řízek.
Inspirace: Česko na talíři s Jaroslavem Sapíkem
Žádné komentáře:
Okomentovat