06 listopadu 2012

Řepánky

Rozpis těsto:
  • 600 g polohrubé mouky
  • 80 g másla
  • 80 g cukru
  • 2 žloutky
  • 2/3 kostky droždí
  • lžička soli
  • citronová kůra
  • cca 350 ml vlažného mléka
Náplň:
  • 400 g vařené strouhané řepy
  • 100 g mletého máku
  • 300 ml mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • citronová kůra
Na potírání:
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce mléka
Postup:
Z uvedených ingrediencí zaděláme těsto a necháme vykynout.
Omytou a oloupanou cukrovou řepu nakrájíme na kusy. Vložíme do kastrolu, zalijeme vodou, vaříme do změknutí a potom slijeme vodu. Řepu je nejlépe uvařit den předem, aby nám dostatečně vychladla. Zchladlou řepu nastrouháme na drobné nudličky. Mák nasypeme do kastrolu, zalijeme mlékem a vaříme do zhoustnutí. V misce smícháme zchladlý mák, strouhanou řepu, vanilkový cukr a citronovou kůru. Zkynuté těsto nakrájíme na kousky a dáme hodně náplně. Zabalíme a vložíme na plech s pečícím papírem. Po krátkém nakynutí potřeme žloutkem s mlékem. Upečeme v troubě vyhřáté na cca 170°C.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Přání