11 února 2012

Makový koláč

Rozpis:
Těsto:
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • 80 g moučkového cukru
  • 250 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
Náplň:
  • 200 g mletého máku
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžíce oleje
  • 100 g hrubé mouky
  • 100 g másla
  • 200 g krémovité zakysané smetany
  • 500 ml mléka
Poleva:
  • 3 vejce
  • 400 g krémovité zakysané smetany
  • 3 vrchovaté lžíce cukru moučky
Postup:
Smícháme ingredience na náplň (mimo smetany), 1 minutu povaříme, odstavíme, přimícháme zakysanku a dáme stranou. Na vále zaděláme z uvedených ingredienci těsto a necháme chvíli odpočinout. Dortovou formu o průměru 28 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Z těsta vyválíme plát a přendáme do formy. Na těsto se zvednutým okrajem (cca 5 cm) natřeme náplň. Vložíme do středu trouby vyhřáté na 180°C a pečeme 20 minut. Zakysanku ušleháme se žloutky a cukrem. Vmícháme tuhý sníh z bílků a natřeme na koláč. Polovinu koláče jsem pod makovou náplň potřela rybízovou marmeládou a i to bylo dobré. Vrátíme zpět do trouby a pečeme dalších 35 - 40 minut. Koláč krájíme vychladlý.
Inspirace: ekucharka.net - Fotogalerie, Ivanka M.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Přání