Rozpis:
Těsto:
- 100 g másla
- 1 vejce
- 80 g moučkového cukru
- 250 g polohrubé mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
Náplň:
- 200 g mletého máku
- 100 g moučkového cukru
- 1 lžíce oleje
- 100 g hrubé mouky
- 100 g másla
- 200 g krémovité zakysané smetany
- 500 ml mléka
Poleva:
- 3 vejce
- 400 g krémovité zakysané smetany
- 3 vrchovaté lžíce cukru moučky
Postup:
Smícháme ingredience na náplň (mimo smetany), 1 minutu povaříme, odstavíme, přimícháme zakysanku a dáme stranou. Na vále zaděláme z uvedených ingredienci těsto a necháme chvíli odpočinout. Dortovou formu o průměru 28 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Z těsta vyválíme plát a přendáme do formy. Na těsto se zvednutým okrajem (cca 5 cm) natřeme náplň. Vložíme do středu trouby vyhřáté na 180°C a pečeme 20 minut. Zakysanku ušleháme se žloutky a cukrem. Vmícháme tuhý sníh z bílků a natřeme na koláč. Polovinu koláče jsem pod makovou náplň potřela rybízovou marmeládou a i to bylo dobré. Vrátíme zpět do trouby a pečeme dalších 35 - 40 minut. Koláč krájíme vychladlý.
Inspirace: ekucharka.net - Fotogalerie, Ivanka M.
Žádné komentáře:
Okomentovat