Rozpis:
- 140 g oschlého chleba
- 250 ml horké vody
- 1 lžíce oleje
- 1 1/2 lžičky soli
- 1 lžička mletého kmínu
- 2 lžíce žitné chlebové mouky
- 250 g hladké mouky
Kvásek:
- 50 ml vlažné vody
- 15 g droždí
- 1 lžička cukru
- 50 g hladké mouky
Postup:
Starší - oschlý chleba i s kůrkou (cca 3 krajíce) nakrájíme na malé kostičky. Vložíme do misky a přelijeme horkou vodou. Necháme máčet, pokud nezkyne kvásek. Na kvásek smícháme uvedené ingredience a necháme kynout. Rozmixujeme namočený chléb dohladka, nejlépe ponorným mixerem. Kvásek, rozmělněný chléb a ostatní ingredience vypracujeme robotem nebo v pekárně v těsto a necháme zkynout. Zkynuté těsto přendáme na pomoučněný vál a rozdělíme na 8 dílů. Z dílků uděláme oválné dalamánky nebo kaiserky a vložíme na plech s pečícím papírem. Dalamánky nařízneme ostrým nožem a necháme nakynout. Před vložením do trouby je pomažeme slanou vodou a můžeme posypat semínky. Pečeme v troubě vyhřáté na 190 -200°C asi půlhodinku.
Inspirace: Pekárnománie - upraveno.
Žádné komentáře:
Okomentovat