10 února 2012

Dalamánky ze staršího chleba

Rozpis:
  • 140 g oschlého chleba
  • 250 ml horké vody
  • 1 lžíce oleje
  • 1 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 2 lžíce žitné chlebové mouky
  • 250 g hladké mouky
Kvásek:
  • 50 ml vlažné vody
  • 15 g droždí
  • 1 lžička cukru
  • 50 g hladké mouky
Postup:
Starší - oschlý chleba i s kůrkou (cca 3 krajíce) nakrájíme na malé kostičky. Vložíme do misky a přelijeme horkou vodou. Necháme máčet, pokud nezkyne kvásek. Na kvásek smícháme uvedené ingredience a necháme kynout. Rozmixujeme namočený chléb dohladka, nejlépe ponorným mixerem. Kvásek, rozmělněný chléb a ostatní ingredience vypracujeme robotem nebo v pekárně v těsto a necháme zkynout. Zkynuté těsto přendáme na pomoučněný vál a rozdělíme na 8 dílů. Z dílků uděláme oválné dalamánky nebo kaiserky a vložíme na plech s pečícím papírem. Dalamánky nařízneme ostrým nožem a necháme nakynout. Před vložením do trouby je pomažeme slanou vodou a můžeme posypat semínky. Pečeme v troubě vyhřáté na 190 -200°C asi půlhodinku.
Inspirace: Pekárnománie - upraveno.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Přání