13 října 2011

Chléb


Rozpis:
  • 300 ml vlažné vody
  • 1/2 balíčku droždí
  • 1 lžíce vlažné vody
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • 1 lžíce octa
  • 2 lžíce oleje
  • 100 g hladké mouky
  • 200 g tmavé pšeničné chlebové mouky
  • 200 g tmavé žitné chlebové mouky
Postup:
Z drozdí, cukru a dvou lžic vlažné vody uděláme kvásek. Do mísy smícháme mouky se solí, přidáme kmín, vodu, ocet, olej a zkynutý kvásek. Zaděláme těsto, které dáme kynout na teplé místo. Zkynuté těsto propracujeme vařečkou a necháme opět dobře nakynout. Potom těsto vložíme na vál s moukou a propracujeme ručně, utvoříme šišku a přeneseme na plech s pečícím papírem. Necháme cca 1/2 hodiny nakynout. Před vložením do trouby potřeme vlažnou vodou. Pečeme při teplotě 210 - 220°C cca 10 minut, snížíme teplotu na cca 190°C. Pečeme celkem 45 - 50 minut. Po vytažení z trouby chleba opět potřeme vodou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Přání