28 září 2011

Hruškový koláč

Rozpis:
  • 250 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 50 g cukru krupice
  • 250 ml vlažného mléka
  • 1/2 kostky droždí
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžička soli
  • z 1/2 citronu kůra
  • olej na vymazání plechu
  • hrušky
  • skořice
Drobenka:
  • 150 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru
  • 100 g másla
Postup:
Nejprve si uděláme drobenku. Smícháme všechny ingredience a hotovou drobenku vložíme do ledničky ztuhnout.Do mísy vsypeme mouky a promícháme se solí. Uděláme důlek, nasypeme cukr, rozdrobíme droždí a zalijeme asi třetinou mléka. Po nakynutí kvásku přidáme vejce, olej, kůru, zbytek mléka a vypracujeme těsto. Necháme na teplém místě nakynout. Zkynuté těsto rozprostřeme na plech vymazaný olejem, potřeme také okraje a necháme cca 15 minut nakynout. Hrušky oloupeme, rozpůlíme a vykrojíme jadřince. Nakrájíme je na měsíčky, kterými poklademe těsto. Můžeme posypat skořicí nebo dát skořici do drobenky. Posypeme drobenkou a pečeme v troubě vytřáté na cca 180°C po dobu 25 - 35 minut. Upečený koláč bude mít zlatavé okraje.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Přání