24 září 2011

Holašovické koláčky

Rozpis:
  • 1/2 kostky droždí
  • 1 lžička cukru
  • 3 žloutky
  • 100 g hery
  • 250 ml vlažného mléka
  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 3 lžíce cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • kůra z 1 citronu
  • 2 lžíce sádla
  • vejce na potření
Postup:
Droždí smícháme s lžičkou cukru, přilijeme mléko a necháme nakynout kvásek. V míse smícháme mouky s cukry, solí, citronovou kůrou a přidáme kvásek, žloutky, rozpuštěné vlažné máslo a zbytek mléka. Vypracujeme těsto a nakonec vmícháme sádlo. Přikryjeme utěrkou a necháme hodinu na teplém místě kynout. Po hodině dáme těsto na vál, rozválíme na válečky a odkrajujeme stejně velké kousky. Uděláme kuličky, které přendáme na plechy s pečícím papírem a přikryté fólií necháme cca hodinu kynout. Potom do kuliček uděláme důlky, potřeme vejcem a naplníme náplní. Koláčky necháme asi 10 minut na teplém místě a upečeme v troubě vyhřáté na 190°C.
Inspirace: Kluci v akci + ekuchařka

Žádné komentáře:

Okomentovat

Přání