- 250 g hladké mouky
- 2 lžíce oleje
- 2 žloutky
- 125 ml mléka
- 1 lžička cukru
- 1/3 kostky droždí
- sůl
- vejce na potření
- sezamové semínko na posyp
Postup:
Nejprve si uděláme kvásek z části vlažného mléka, cukru a droždí. Do mísy vsypeme mouku, přidáme sůl, olej, žloutky, zkynutý kvásek a zbytek vlažného mléka. Vypracujeme hladké těsto a necháme vykynout. Polovinu vykynutého těsta přendáme na moukou posypaný vál, uděláme váleček a ten rozdělíme na 15 dílků. Z nich uděláme kuličky a necháme cca 5 minut nakynout, Rozválíme na válečky 5 - 6 cm dlouhé, přendáme na plech s pečícím papírem, potřeme vejcem, posypeme sezamem a necháme opět chvilku nakynout. Před vložením do trouby briošky mírně nařízneme ostrým nožem. Pečeme v troubě vyhřáté cca na 190°C. Stejně uděláme i druhou polovinu těsta. Vychladlé briošky plníme pikantními pomazánkami, šunkou, salámem, paštikou, atd. Spolu s uzeninou přidáme i plátek tence pokrájené zeleniny.
Žádné komentáře:
Okomentovat