01 února 2011

Jahodová semifreda


Rozpis piškot:
  • 4 vejce
  • 200 g cukru
  • 250 g polohrubé mouky
  • 120 ml oleje
  • 120 ml teplé vody
  • 3/4 prášku do pečiva
Rozpis krém:
  • 500 g rozmačkaných jahod s cukrem
  • 400 g zakysané smetany 
  • 300 ml šlehačky
  • 2 ztužovače za studena
  • 150 ml studené vody
Na zdobení:
  • 250 ml šlehačky
  • 1 ztužovač šlehačky
  • čokoládové zdobení, jahody,....
Postup:
Našleháme žloutky s cukrem a olejem. Přidáme vodu, mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec vmícháme sníh z bílků. Těsto urovnáme na plech s pečícím papírem a upečeme v troubě vyhřáté na 190°C. Upečený, vychladlý plát opatrně sloupneme z pečícího papíru, vykrajujeme formičkami tvary a pokládáme na čistý plech s pečícím papírem. Formičky jsem si vyrobila z kelímků od jogurtů Danone odstřižením dna.
Na krém použijeme mražené jahody s cukrem, nebo oslazené čerstvé jahody (rozmačkané). Cukru dáme podle chuti, musíme směs udělat trochu sladší, přidáme podle rozpisu zakysanou smetanu (dávám z Lidlu 18% - je hustá), ušlehanou šlehačku a nakonec vmícháme želatinový ztužovač. Ztužovač jsem 2 ks rozšlehala pouze v 150ml vody. Do každého kelímku dáme 2 vrchovaté lžíce krému, urovnáme a necháme v lednici ztuhnout, nejlépe do druhého dne. Semifreda vytlačíme od spodu z formiček, zdobíme ušlehanou šlehačkou a dále podle fantazie.
Z tohoto množství je 30 ks.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Okurky

Rozpis na jednu zavařovací láhev 0,7 l: 4 pepře 4 nová koření 1 bobkový list 5 cukerinů 1 lžička soli 1/2 lžičky hořčičného semínka 1/16 l o...