27 ledna 2011

Rumové kostky


Rozpis 1. těsto:
  • 6 vajec
  • 280 g cukru krupice
  • 260 g polohrubé mouky
2. těsto:
  • 5 vajec
  • 200 g cukru krupice
  • 200 g polohrubé mouky
  • červená potravinářská barva
Rum na namáčení:
  • 400 ml vody
  • 200 g cukru krupice
  • 200 ml rumu
  • šťávu z jednoho citronu
Dále potřebujeme:
  • 300 g pikantní marmelády
  • Vitana poleva v prášku

Postup:
1. těsto: Ušleháme celá vejce s cukrem, zamícháme mouku a těsto rozetřeme na plech s pečícím papírem nebo vymazaný a vysypaný strouhankou. Upečeme v troubě vyhřáté na 190°C.
2. těsto: Uděláme stejně. Polovinu těsta rozprostřeme na polovinu plechu. Druhou polovinu těsta obarvíme dorůžova červenou potravinářskou barvou, kterou rozmícháme ve lžičce vody. Růžové těsto rozprostřeme na druhou půlku plechu a upečeme stejně jako 1. těsto.
V kastrolu rozvaříme vodu, cukr, citronovou šťávu a necháme vychladnout. Do zchladlého přidáme rum.
Žlutý piškot překrojíme podélně, potřeme polovinou pikantní marmelády. Barevný piškot rozkrájíme na cca 5 cm pruhy a pokládáme je na střídačku (žlutý a růžový). Na narovnané pruhy nalijeme cca 3/4 rumové směsi a přiklopíme druhou částí žlutého piškotu, kterou si předem (na straně kterou přiklopíme) potřeme druhou polovinou marmelády. Přiklopený piškot ještě potřeme zbytkem rumové směsi. Hotový plát přikryjeme fólií, přiklopíme plechem a zatížíme. Necháme v chladu do rána rozležet. Stáhneme opatrně fólii a potřeme polevou. Polevu si připravíme podle návodu na sáčku.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Okurky

Rozpis na jednu zavařovací láhev 0,7 l: 4 pepře 4 nová koření 1 bobkový list 5 cukerinů 1 lžička soli 1/2 lžičky hořčičného semínka 1/16 l o...