15 května 2010

Ořechový věnec


Rozpis těsto:
  • 500 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 100 ml oleje
  • 250 ml mléka
  • 30 g droždí
  • 2 žloutky
  • citronová kůra
  • 1 lžička soli
Náplň:
  • 150 g mletých ořechů
  • 50 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 50 g mletých piškotů
  • 100 ml mléka
  • citronová kůra
1 žloutek na potření
sekané ořechy nebo mandle na posypání


Postup:
Klasickým způsobem zaděláme kynuté těsto a necháme ho na teplém místě asi 40 minut kynout.
Do kastrolu si dáme vařit mléko, přisypeme mleté ořechy a necháme asi minutu povařit. Sundáme z ohně a přimícháme ostatní přísady. Náplň necháme vychladnout. Dělala jsem náplň z dvojité dávky, mám dost ořechů a máme je rádi. Stačí náplň i z dávky uvedené.
Zkynuté těsto rozdělíme na polovinu. Jednotlivé díly rozválíme na plát cca 40 x 20 cm, vysoký asi 1cm. Plát potřeme náplní, svineme do rolády a kraje dobře přitiskneme k sobě. Přendáme na plechy s pečícím papírem a necháme asi 10 minut kynout. Žloutek rozmícháme se lžičkou vody, potřeme zkynutý věnec. Kraje věnců po celém obvodu prokrojíme a posypeme sekanými ořechy. Pečeme při cca 170°C asi 20 minut. Můžeme udělat také věnec pouze jeden, pečení potom trvá déle.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Přání