Rozpis těsto:
- 500 g hladké mouky
- 100 g cukru
- 100 ml oleje
- 250 ml mléka
- 30 g droždí
- 2 žloutky
- citronová kůra
- 1 lžička soli
Náplň:
- 150 g mletých ořechů
- 50 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 50 g mletých piškotů
- 100 ml mléka
- citronová kůra
1 žloutek na potření
sekané ořechy nebo mandle na posypání
Postup:
Klasickým způsobem zaděláme kynuté těsto a necháme ho na teplém místě asi 40 minut kynout.
Do kastrolu si dáme vařit mléko, přisypeme mleté ořechy a necháme asi minutu povařit. Sundáme z ohně a přimícháme ostatní přísady. Náplň necháme vychladnout. Dělala jsem náplň z dvojité dávky, mám dost ořechů a máme je rádi. Stačí náplň i z dávky uvedené.
Zkynuté těsto rozdělíme na polovinu. Jednotlivé díly rozválíme na plát cca 40 x 20 cm, vysoký asi 1cm. Plát potřeme náplní, svineme do rolády a kraje dobře přitiskneme k sobě. Přendáme na plechy s pečícím papírem a necháme asi 10 minut kynout. Žloutek rozmícháme se lžičkou vody, potřeme zkynutý věnec. Kraje věnců po celém obvodu prokrojíme a posypeme sekanými ořechy. Pečeme při cca 170°C asi 20 minut. Můžeme udělat také věnec pouze jeden, pečení potom trvá déle.
Žádné komentáře:
Okomentovat