Rozpis:
Tukové těsto:
- 100 g polohrubé mouky
- 280 g hery nebo másla
Kynuté těsto:
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g hladké mouky
- 40 g cukru
- 2 vejce
- 1 žloutek
- 1/2 vanilkového cukru
- 1/2 kostky droždí
- 10 g soli
- 100 ml vlažného mléka
- citrónová kůra
- 1 bílek na potření rohlíčků
Pudinková náplň:
- 1 l mléka
- 2 vanilkové pudinky
- 40 g polohrubé mouky ( 2 lžíce)
- 150 g másla
- 150 g cukru ( podle chuti )
- rum nebo rumové aroma
Postup:
Heru zpracujeme se 100 g mouky v bochánek, který dáme do chladničky. Mouky dáme do misky, přidáme vejce, kvásek a ostatní ingredience. Zpracujeme ve vláčné těsto a necháme 1 hodinu kynout. Po hodině těsto rozválíme, doprostřed dáme čtverec tukového těsta a překládáme (asi 2 - 3x) jako obálku. Těsto dáme přikryté fólií na hodinu opět do ledničky odpočinout. Těsto znovu 2 - 3x přeložíme a pokud je tuk v těstě vpracovaný, dáme ještě na hodinu do chladničky, potom můžeme dělat rohlíčky. Těsto si zabalené můžeme nechat na pečení do druhého dne. Z těsta vyválíme plát cca 3 mm, krájíme trojúhelníky, stáčíme do rohlíčků. Pomažeme rozšlehaným bílkem a necháme vykynout. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C. Můžeme plnit slanými náplněmi, čokoládou, marmeládou nebo po upečení pudinkovou náplní. Pudinkovou náplň vaříme jako pudink, pouze do mléka při postavení na plotýnku dáme rozpustit máslo a mouku vmícháme do pudinkového prášku. Hotový pudink občas zamícháme, aby se netvořil škraloup a necháme ho téměř vychladnout. Studené rohlíčky rozkrojíme a pomocí sáčku s trubičkou plníme pudinkem. Hotové rohlíčky pocákáme čokoládou a můžeme pocukrovat.
Žádné komentáře:
Okomentovat