20 března 2010

Croissanty z plundrového těsta

Croissanty

Rozpis:

Tukové těsto:
  • 100 g polohrubé mouky
  • 280 g hery nebo másla
Kynuté těsto:
  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 40 g cukru
  • 2 vejce
  • 1 žloutek
  • 1/2 vanilkového cukru
  • 1/2 kostky droždí
  • 10 g soli
  • 100 ml vlažného mléka
  • citrónová kůra
  • 1 bílek na potření rohlíčků
Pudinková náplň:
  • 1 l mléka
  • 2 vanilkové pudinky
  • 40 g polohrubé mouky ( 2 lžíce)
  • 150 g másla
  • 150 g cukru ( podle chuti )
  • rum nebo rumové aroma

Postup:

Heru zpracujeme se 100 g mouky v bochánek, který dáme do chladničky. Mouky dáme do misky, přidáme vejce, kvásek a ostatní ingredience. Zpracujeme ve vláčné těsto a necháme 1 hodinu kynout. Po hodině těsto rozválíme, doprostřed dáme čtverec tukového těsta a překládáme (asi 2 - 3x) jako obálku. Těsto dáme přikryté fólií na hodinu opět do ledničky odpočinout. Těsto znovu 2 - 3x přeložíme a pokud je tuk v těstě vpracovaný, dáme ještě na hodinu do chladničky, potom můžeme dělat rohlíčky. Těsto si zabalené můžeme nechat na pečení do druhého dne. Z těsta vyválíme plát cca 3 mm, krájíme trojúhelníky, stáčíme do rohlíčků. Pomažeme rozšlehaným bílkem a necháme vykynout. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C. Můžeme plnit slanými náplněmi, čokoládou, marmeládou nebo po upečení pudinkovou náplní. Pudinkovou náplň vaříme jako pudink, pouze do mléka při postavení na plotýnku dáme rozpustit máslo a mouku vmícháme do pudinkového prášku. Hotový pudink občas zamícháme, aby se netvořil škraloup a necháme ho téměř vychladnout. Studené rohlíčky rozkrojíme a pomocí sáčku s trubičkou plníme pudinkem. Hotové rohlíčky pocákáme čokoládou a můžeme pocukrovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Přání