15 ledna 2010

Medovníkový motýl

Rozpis medovník:
  • 340 g hladké mouky
  • 130 g moučkového cukru
  • 130 g hery
  • 1 malé vejce
  • 3/4 lžičky sody
  • 4 lžíce medu
  • 3 lžíce mléka
  • 1 lžička kakaa
Krém:
  • 70 g cukru cukru krupice
  • 500 ml mléka
  • 2 pudinkové prášky
  • 2/3 plechovky Salka (250 g)
  • 350 g másla
Roztok na potírání:
  • 1,5 lžíce cukru
  • 100 ml svařené vody
  • 2 - 3 lžíce rumu
Postup:
Nad párou ušleháme heru, vejce, mléko, med a cukr (asi 5 minut). V míse promícháme mouku se sodou a kakaem, přidáme ušlehaný krém a zaděláme hladké těsto. Necháme v míse přikryté folií chvíli odpočinout. Z mísy odebíráme těsto a vyvalujeme z něho placky ( o průměru 22 cm - 6 ks). Placky pečeme na plechu s pečícím papírem při 180°C. Z odřezků těsta vyválíme proužky a upečeme, použijeme je potom na tělíčko motýla.
Na krém si svaříme sladký pudink a za občasného zamíchání ho necháme vychladnout. Vychladlý pudink zašleháme do změklého másla. Odebereme si asi 300 g krému a dáme ho do chladna (ne do ledničky). Do zbylého krému vešleháme svařené zchladlé Salko. Placky překrojíme v polovině, potíráme roztokem, slepujeme krémem a hlavně nezapomínáme na provazování s tělíčkem motýla. Slepený korpus dáme do chladničky ztuhnout, potom vykrájíme tvar motýla. Potřeme boky a vrch krémem, posypeme boky drobečky smíchanými s mletými ořechy. Vrch dozdobíme. Na potření vrchu a zdobení použijeme odložený krém. Podle chuti si ho ještě můžeme dosladit.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Přání