10 prosince 2009

Škvaření sádla v elektrické troubě


Rozpis:
  • 2,5 kg vepřového sádla
  • 50 ml mléka
  • 100 ml vody

Postup:
Sádlo zbavíme případných štětin, opereme a nakrájíme na malé stejnoměrné kostky. Pokud sádlo obsahuje masité části, je dobré je vykrojit. Dáme do pekáče a polijeme smíchanou vodou s mlékem. Sádlo pořádně prohněteme, aby se všechny kostky namočily. Mléko dáváme pokud chceme mít škvarky hnědé. Pokud je chceme mít bledé, použijeme na polití pouze vodu. Odkrojené části masa prohněteme společně se sádlem a dáme je navrch. Pekáč vložíme do trouby vyhřáté na 250°C /nejvyšší stupeň/ a necháme zapékat. Když se objevuje na dně pekáče trocha vyškvařeného sádla, teplotu snížíme na 160°C a zapékáme za občasného zamíchání. Jsou-li škvarky zahnědlé, vyndáme je z trouby "dojít". Škvarky scedíme a horké sádlo nalijeme do šroubovacích skleniček asi 1 cm pod okraj. Na skleničky ihned našroubujeme víčko a to se teplem přichytí. Sádlo je po otevření sklenice voňavé jako čerstvě vyškvařené. Část škvarků umeleme s kousky vyškvařeného masa, dáme zahřát a horké plníme do skleniček. Zalijeme asi centimetrovou vrstvou horkého sádla a skleničky zašroubujeme. Takto mleté škvarky mažeme přímo na chleba, nebo můžeme použít jako základ škvarkové pomazánky.

1 komentář:

  1. Taky přesně tak dělávám, je to rychlé a čisté, skoro bezpracné.

    OdpovědětVymazat

Přání