29 července 2021

Sušené meruňkové pláty

Rozpis:

  • zralé meruňky
  • cukr nebo med
  • olej na postříkání pečícího papíru 
Postup:
Omyté vypeckované meruňky umeleme na masovém strojku nebo rozmixujeme. Podle chuti osladíme cukrem nebo medem a dobře promícháme. 
Na plech rozprostřeme pečící papír, který nepatrně postříkáme olejem ve spreji. Rozmixované slazené meruňky nalijeme na papír cca1,5 cm vysoko a uhladíme stěrkou na celou plochu. Vložíme do trouby 2 - 3 plechy s mezerami mezi nimi. Sušíme horkovzduchem při teplotě 40°C s medem a 50°C s cukrem při troubě pootevřené cca 1 cm. Plát je dostatečně usušený ve chvíli, kdy není měkký a na dotek je suchý. Potom plát sloupneme z papíru, rozřežeme na pásy a ty stočíme do roliček. Roličky uložíme do uzavíratelných plastových krabiček, které ochrání před vlhnutím.



4 komentáře:

  1. Ivi, já zírám, do čeho všeho se pustíš. Toto je pro mě celkem novinka, pátrám v paměti, jestli už jsem to někde viděla. To se pak konzumuje jako sušené ovoce, že ? Nebo jak to ještě využíváš ? Přeji pěkný den :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ali, ještě jsme neměli takovou úrodu meruněk jako letos. Rozdávala jsem, ale v té době trochu pršelo a meruňky praskaly. Musela jsem vymýšlet co s nimi. Ze sušičky nebyly vzhledné a dlouho se sušily. Na internetu jsem našla inspiraci, a tak jsem si to upravila do trouby.
      Usušené roličky krájím na kolečka a rodina je ráda sní. :-))

      Vymazat
    2. Vůbec to není špatný nápad, Ivi.
      Meruňka je moc dobré ovoce, ale zpracovávat se musí hned...jinak je to vše ve škopku :-))

      Vymazat
  2. To je parádní recept,to jsem nikde neviděla ani nečetla.Úžasný nápad.

    OdpovědětVymazat

Přání