17 listopadu 2020

Tartaletky s polevou ganache

Rozpis:

  • 250 g hladké mouky
  • 60 g cukru moučky
  • 125 g másla
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • citronová kůra 
  • špetka soli
  • olej na vystříkání formiček
  • mléčná poleva na vymazání  korpusů
Náplň:
  • 3 lžíce višňového džemu
  • 4 lžíce mletých vlašských ořechů
  • 2 lžíce rozinek namočených v rumu
Poleva ganache:
  • 150 g kvalitní hořké čokolády 
  • 150 ml šlehačky
  • višňový kompot bez pecek na dozdobení
Postup:
Z uvedených ingrediencí zaděláme těsto a necháme v ledničce do druhého dne odpočinout. Z  těsta vyválíme plát 2-3 mm silný a vykrajujeme formičkou (10 cm) kolečka. Vkládáme je do vymazaných formiček (8,5 cm). Pečeme při teplotě 170°C 15 - 17 minut.
Po vychladnutí potřeme vnitřek tartaletek  čokoládovou polevou, použila jsem zbytek mléčné.
V misce smícháme višňový džem, mleté ořechy a rumové rozinky. Tuto směs naneseme do potřených korpusů a než připravíme polevu, necháme kompot okapat na sítu.
Do horké šlehačky vložíme nalámanou čokoládu (použila jsem 52% čokoládu na vaření z Lidlu) a rozmícháme dohladka. Mírně prochladlou polevou poléváme tartaletky a dozdobíme okapanou višní.
Z tohoto množství je 20 korpusů, náplň a poleva vystačí na 12 kusů. Zbytek jsem potřela džemem a navrch jsem natřela smetanový jogurt. Jogurtová náplň je určena k rychlé spotřebě.


 

3 komentáře:

  1. To je parádní zákusek, Ivi. Vypadá skvostně a musí být moc dobrý. Tohle určitě vyzkouším třeba na vánoce, až přijdou mladí (tedy pokud korona dovolí). Jinak už pomalu vybírám recepty na cukroví, ale moc elánu na pečení zatím nemám. :) Hanka

    OdpovědětSmazat
  2. Ivo opět luxusní. Hned bych si dala.

    OdpovědětSmazat
  3. Recept i fotky vypadají velmi slibně, je to sváteční zákusek. Taky tarteletky i košíčky vymazávám čokoládou a plním až když zaschne, zabrání se tím vlhnutí těsta .

    OdpovědětSmazat

Předvánoční inspirace 3

Přátelé mého blogu, opět vám přináším inspiraci na vánoční pečení:   1. Mandlové rozetky,  2. Makové slzičky,  3. Myslivecké knoflíky,  4. O...