Rozpis těsto:
- 300 g hladké mouky
- 120 g másla
- 2 vejce
- 80 g cukru moučky
- 1/2 prášku do pečiva
Náplň:
- 1 kg pokrájených jablek
- cca 100 g cukru (sladit podle chuti)
- 1 lžíce skořice
- rum
Postup:
Na vál prosijeme mouku s práškem do pečiva. Přidáme máslo, cukr, vejce a zaděláme těsto. Vložíme do chladničky.
Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců, nakrájíme a přendáme do kastrolu. Podlijeme 50 ml vody, přidáme cukr a skořici. Jablka rozdusíme, odstavíme z plotýnky a přidáme trochu rumu.
Těsto vyjmeme z chladničky a rozdělíme na dva díly. První díl vyválíme a vložíme do pekáče vyloženého pečícím papírem nebo mírně potřeného máslem. Na plát rozetřeme zchladlou jablkovou náplň a urovnáme. Z druhého dílu vyválíme také plát, kterým náplň přikryjeme. Tento propícháme vidličkou, aby mohla unikat pára.
Vložíme do trouby vyhřáté na 170°C a pečeme do zlatava.
Koláč jsem pekla z 1,5 dávky, v hlubokém plechu 38x29 cm.
Žádné komentáře:
Okomentovat