- 1 kg ovoce
- 300 -400 g cukru (podle kyselosti ovoce)
- 7 - 10 g citrusového pektinu
Postup:
Ovoce krátce povaříme, potom přidáme pektin smíchaný se třemi lžícemi cukru. Povaříme 5 minut a přidáme zbytek cukru. Vaříme do zhoustnutí a sbíráme pěnu. Plníme do sklenic, pevně uzavřeme víčkem a sklenici postavíme na víčko. Asi po 30 minutách sklenice obrátíme a necháme vychladnout.
V minulých letech jsem používala na zhoustnutí Gelfix, ale citrusový pektin je nesrovnatelně lepší - zachová se barva a chuť. Pektin lze zakoupit pouze v prodejnách Zdravé výživy nebo objednat přes internet. Malé balení obsahuje 70 g, cena cca 85 Kč, ale stačí až na 7 - 10 kg ovoce.
Dělala jsem čistý jahodový džem, dále jahodový s přídavkem malin (z mrazáku) a také jsem přidala do jahodového džemu několik lístků čokoládové máty. Určitě je možné přidat i jiné ovoce.
Stejným způsobem jsem dělala i třešňový džem.
Žádné komentáře:
Okomentovat