30 března 2017

Linecká vejce

Rozpis:
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g cukru moučky
  • 1 žloutek
  • 1 lžička citronové kůry
  • mouka na vyvalování
  • marcipán nebo potahová hmota na zdobení
  • jedlé lepidlo (na marcipán)
Postup:

Z mouky, cukru, žloutku, másla a jemně strouhané citronové kůry vypracujeme hladké těsto a vložíme ho vychladit do ledničky (nejlépe do druhého dne). Z rozváleného těsta (5 mm) vykrajujeme formičkou vejce a vkládáme je na plech s pečícím papírem. Pečeme v troubě vyhřáté na 170°C asi 10-12 minut a necháme vychladnout.
Z potahové hmoty nebo marcipánu vyválíme plát cca 3mm silný a stejnou formičkou jako těsto vykrajujeme vajíčka. Pokud máme potahovou hmotu, přilepujeme vykrájené tvary na linecké jedlým lepidlem. Nahoru přilepíme ještě žluté kolečko (žloutek). Takto je dobré zdobit linecká vejce až před Velikonocemi, aby nám potahovka neztvrdla.





Žádné komentáře:

Okomentovat

Přání