Rozpis těsto:
- 250 g hladké mouky
- 130 g másla
- 1 vejce
- 1/2 lžičky soli
Náplň:
- 100 g loupaných mandlí
- 60 g plísňovéno sýra ( niva a pod.)
- 1-2 lžíce zakysané smetany
- rozšlehané vejce na potření
Postup:
Na vál prosijeme mouku, přidáme sůl, vejce a změklé máslo. Pokud je vejce malé, přidáme 1 - 2 lžíce mléka. Vypracujeme vláčné těsto, zabalíme do fólie a necháme v ledničce odležet - nejlépe do druhého dne.
Mandle nasekáme v malém sekáčku na hrubou krupici. 1/4 mandlí si odsypeme do mističky, zbytek promícháme s nastrouhanou nivou a zakysankou. Náplň necháme cca čtvrt hodiny odležet.
Těsto vyndáme z ledničky, necháme změknout a vyválíme plát cca 2 mm silný. Z něj nakrájíme obdélníčky 3x4 cm. Ze sýrové mandlové hmoty tvarujeme mandličky, které pokládáme na obdélníčky těsta a nepatrně je potřeme rozšlehanám vejcem. Opatrně zabalíme, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme zbytkem mandlí a rozložíme na plech s pečícím papírem. Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme 15-17 minut dozlatova.
Žádné komentáře:
Okomentovat