27 listopadu 2015

Plundrové bramborové těsto

Rozpis:
  • 250 g strouhaných brambor
  • 150 g polohrubé mouky
  • 2 lžíce mléka
  • 2 lžíce másla
  • 20 g droždí
  • 1 vejce
  • 1 lžička cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 500 g listového těsta
Postup:
Vychladlé brambory uvařené ve slupce oloupáme a nastrouháme na jemném struhadle.
Cukr promícháme s vlažným mlékem, rozdrobíme do něj droždí a rozmícháme lžíci mouky. V teple necháme vzejít kvásek.
Do misky dáme nastrouhané brambory, přisypeme mouku se solí, přidáme vejce, vlažné rozpuštěné máslo a kvásek. Rukama vypracujeme tužší těsto. Pokud je řídké, přidáme mouku. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme na teplém míste vykynout.
Vykynuté těsto rozválíme na plát asi 0,5 cm silný a položíme na plát listového těsta. Potom těsta přeložíme na polovinu a lehce rozválíme. Opět přeložíme a po chvilce ještě 2x zopakujeme. Nakonec těsto složíme a necháme v lednici cca hodinu ztuhnout.
Použijeme na slané i sladké croissanty, koláče a podobně.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Okurky

Rozpis na jednu zavařovací láhev 0,7 l: 4 pepře 4 nová koření 1 bobkový list 5 cukerinů 1 lžička soli 1/2 lžičky hořčičného semínka 1/16 l o...