Rozpis:
- 500 g polohrubé mouky
- 100 g cukru krupice
- 100 g másla
- 2 žloutky
- 30 g droždí
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička soli
- 1 lžička strouhané citronové kůry
- vlažné mléko (asi 200 ml)
- 1 vanilkový cukr
- 50 g rozinek
- 50 g loupaných mandlí
- 1 vejce na potření
- mouka na vál
Postup:
Z části mléka, droždí, lžičky cukru a lžičky mouky uděláme kvásek. Do mísy přesijeme mouku, sůl, prášek do pečiva, přidáme cukry, žloutky, rozpuštěné vlažné máslo, zbylé mléko, citronovou kůru a zkynutý kvásek. Robotem nebo ručně zaděláme těsto, do vypracovaného zamícháme oprané a okapané rozinky. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout. Zkynuté propracujeme a necháme opět zkynout. Těsto přeložíme na pomoučněný vál, rozdělíme na tři stejně velké díly a z každého zhotovíme dlouhý váleček. Upleteme cop, který spojíme do věnce a přendáme na plech s pečícím papírem nebo fólií. Necháme ještě jednou vykynout, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sekanými mandlemi. Pečeme v troubě vyhřáté na 150 - 160°C asi 45 minut. Vychladlý můžeme nazdobit a nebo pocukrovat.
Žádné komentáře:
Okomentovat