Rozpis:
- 500 g polohrubé mouky
- 250 ml mléka
- 3 lžíce medu
- 100 g másla
- 1 vanilkový cukr
- 30 g droždí
- 1 lžíce cukru
- 1 vejce + 1 žloutek
- 3/4 lžičky soli
- citronová kůra
Drobenka:
- 30 g másla
- 30 g cukru krupice
- 30 g polohrubé mouky
- 400 - 500 g ochucených povidel
- 1 vejce na potření
- polohrubá mouka na vál
Postup:
Z droždí, cukru a trošky mléka necháme vzejít kvásek. Do mísy prosijeme mouku se solí. Přidáme vanilkový cukr, med, vejce, žloutek, citronovou kůru a kvásek. Postupně přiléváme rozpuštěné vlažné máslo a zbylé mléko. Vypracujeme hladké těsto, které necháme v teple vykynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na 25 - 30 kousků, z každého vytvoříme placičku a zabalíme do ní cca lžičku náplně. Dobře uzavřeme, vložíme na plech s pečícím papírem a necháme 15 minut nakynout. Každý koláček nastřihneme nůžkami, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme drobenkou. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 - 190°C cca 20 minut.
Žádné komentáře:
Okomentovat