22 ledna 2011

Kynutý květ

Rozpis těsto:
  • 250 g hladké mouky

  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky cukru
  • 100 ml oleje
  • 30 g čerstvého droždí
  • hrstka zelených bylinek 

Náplň:
  • 100 - 150 g másla
  • 10 - 15 stroužků česneku, sůl
  • změklé máslo rozetřeme se solí a lisovaným česnekem
  • vejce na potření
  • semínka na posypání

Postup:
Vypracujeme hladké těsto a necháme dobře vykynout. Těsto rozdělíme na tři části: velkou, střední a malou.
Velkou část rozdělíme na čtyři díly a každý rozválíme na kulatou placku - jednu placku rozválíme trochu větší. Jednu placku položíme na plech s pečícím papírem, potřeme náplní, na ni položíme druhou placku a opět potřeme. Položíme třetí, potřeme náplní a přikryjeme čtvrtou větší plackou. Tu už nepotíráme a opatrně zasuneme její okraje pod ostatní placky. Od prostředka nařízneme na 8 dílků a ponecháme asi 2 cm nenaříznutý kraj. Špice přehneme ven z kruhu. S menší částí uděláme totéž, ale na vále. Když máme všechny placky pohromadě, přeneseme vzniklý bochánek do uvolněného místa uproštřed květu na plech. Opět nařízneme a špice vystrčíme ven.
S posledním kouskem uděláme totéž, ale už ho neneřezáváme, ale necháme vcelku.
Hotový květ necháme cca 20 minut kynout, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme semínky.
Pečeme v troubě vyhřáté na 190° 20 - 30 minut.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Okurky

Rozpis na jednu zavařovací láhev 0,7 l: 4 pepře 4 nová koření 1 bobkový list 5 cukerinů 1 lžička soli 1/2 lžičky hořčičného semínka 1/16 l o...