Rozpis těsto:
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 250 ml mléka
- 2 lžičky soli
- 2 lžičky cukru
- 100 ml oleje
- 30 g čerstvého droždí
- hrstka zelených bylinek
Náplň:
- 100 - 150 g másla
- 10 - 15 stroužků česneku, sůl
- změklé máslo rozetřeme se solí a lisovaným česnekem
- vejce na potření
- semínka na posypání
Postup:
Vypracujeme hladké těsto a necháme dobře vykynout. Těsto rozdělíme na tři části: velkou, střední a malou.
Velkou část rozdělíme na čtyři díly a každý rozválíme na kulatou placku - jednu placku rozválíme trochu větší. Jednu placku položíme na plech s pečícím papírem, potřeme náplní, na ni položíme druhou placku a opět potřeme. Položíme třetí, potřeme náplní a přikryjeme čtvrtou větší plackou. Tu už nepotíráme a opatrně zasuneme její okraje pod ostatní placky. Od prostředka nařízneme na 8 dílků a ponecháme asi 2 cm nenaříznutý kraj. Špice přehneme ven z kruhu. S menší částí uděláme totéž, ale na vále. Když máme všechny placky pohromadě, přeneseme vzniklý bochánek do uvolněného místa uproštřed květu na plech. Opět nařízneme a špice vystrčíme ven.
S posledním kouskem uděláme totéž, ale už ho neneřezáváme, ale necháme vcelku.
Hotový květ necháme cca 20 minut kynout, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme semínky.
Pečeme v troubě vyhřáté na 190° 20 - 30 minut.
Inspirace: Maminčiny recepty (s obrázky)
Žádné komentáře:
Okomentovat