04 prosince 2010

Tažený závin

Tažený závin
Rozpis:
  • 300 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1 lžíce octa
  • 2 lžíce oleje
  • 120 ml vlažné vody
  • cca 3/4 lžičky soli

  • 1,20 kg oloupaných nakrájených jablek
  • 150 - 200 g strouhaných ořechů
  •  rozinky
  • cukr
  •  skořice
  •  máslo na potření
  • hladká mouka na podsypání
Postup:
Na vál dáme mouku, přidáme vejce, ocet, olej, osolíme a postupně (nejprve nožem) zapracujeme vlažnou vodu. Těsto dobře propracujeme - musí být hladké a nelepivé.      Z vypracovaného těsta uděláme dva stejné bochánky, dáme na vlažný, moukou mírně posypaný talíř a přikryjeme nahřátým kastrolem. Těsto necháme 1/2 hodiny odležet. Na silikonové podložce nebo na moukou poprášené utěrce postupně opatrně vytahujeme těsto od středu. Z každého bochánku vytáhnu tenký plát cca 40 x 50 cm. Plát nejprve do 3/4 po délce posypeme ořechy ( můžeme nahradit strouhankou opraženou na másle), dáme polovinu jablek nakrájenou na menší a silnější plátky. Přidáme oprané rozinky, posypeme cukrem a skořicí. Na delší straně zahneme konce těsta dovnitř a pomocí podložky nebo utěrky závin svineme a přendáme na plech s pečícím papírem. Tímto způsobem uděláme i druhý závin, potřeme vlažným máslem. Vložíme do trouby ohřáté na 190°C a cca po 5 minutách dopékáme na 170°C 20 - 25 minut. Po vytažení z trouby opět potřeme máslem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Přání